Pressupostos participatius

real de qui té el poder i de l’establiment dels mecanismes per fer efectiva aquesta participació. És a dir, primer ha d’existir la voluntat política, sense aquesta voluntat real, sense l’establiment dels mecanismes, tot queda en un no res.

Un dels àmbits on podem veure plasmada aquesta participació és en els pressupostos municipals. És en la elaboració dels mateixos on es pot donar un paper determinant a la ciutadania, és a dir, on els ciutadans i les ciutadanes poden tenir un paper determinant per decidir on aniran destinats una part dels diners que gestionarà el govern municipal.

Quan parlem de pressupostos participatius ens referim als mecanismes que permeten la participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics. No es tracta de qüestionar la responsabilitat ni dels governs ni dels legisladors en el procés pressupostari, sinó de permetre la participació de la ciutadania en la definició de les seves prioritats i en la discussió de com distribuir els recursos econòmics existents. Els pressupostos participatius aporten molts beneficis. Fan que l’administració dels recursos municipals sigui responsabilitat de tots i totes, facilita la implicació de la població en decisions de l’administració municipal, porten a la corresponsabilitat i a la confiança en les institucions, comporten la legitimació de les decisions preses entre tots i afavoreix una pedagogia democràtica.

En la conjuntura actual de crisi creiem que cal ser molt sensibles amb els diners, i per tant la creació d’aquests pressupostos seria un element perquè la població pugui decidir sobre la gestió dels diners municipals.

A la CUP pensem que s’ha d’avançar cap a aquesta direcció, és a dir, dotar als ciutadans d’eines que facin de la seva participació en les decisions municipals un acte quotidià.

I per què no, després de l’episodi de l’augment de sous, ara es presenta una oportunitat per poder decidir entre tots i totes com s’invertirien aquesta bossa de diners.

Per la CUP els objectius que hauria de tenir aquest procés de participació serien:

- La inversió en les necessitats reals, justes i desitjades per part de la població. 


- Assolir una major transparència administrativa per part de l’Ajuntament.

- Estimular i afavorir una cultura d’autogestió política, en què l’autogovern i la solidaritat siguin valors fonamentals. 


- Estimular i afavorir el desenvolupament d’una nova cultura de participació popular i oberta.

Entenem que l’elaboració d’uns pressupostos participatius farà possible la reflexió sobre les necessitats, identificar demandes dels vilassarencs i vilassarenques i prioritzar-les en el temps; permetrà prendre decisions concretes, executables d’acord amb la viabilitat i el volum de recursos disponibles de l’Ajuntament, i fixar-ne els terminis d’execució; un procés de pressupost participatiu també facilitarà fer el seguiment de l’execució i permetre la participació de la gent en la concreció de tots aquells aspectes relatius a una proposta que s’hagin de resoldre en el moment de l’execució.