El futur del sòl agrícola a Vilassar de Mar

Tradicionalment el planejament pròpiament urbanístic ha deixat en segon pla el sistema d’espais agrícoles, considerant-los com un simple suport de la urbanització i de les infraestructures. És per aquest motiu que creiem que cal dotar aquests espais del caràcter propi que posseeixen.

Des de fa més d’un segle, el poble de Vilassar de Mar ha basat una part de la seva activitat econòmica en el sector de la planta i la flor ornamental i els conreus de fruita i hortalissa. Tenint en compte el creiexement urbanístic accelerat que s’ha donat els últims anys el sòl agrícola del municipi ha estat el principal afectat.

Donat que el sòl municipal ha anat patint modificacions i que l’especulació urbanística ha aprofitat la dèbil regulació dels sòls agrícoles, cal modificar el PGOU ( Pla General d’ Ordenació Urbanística ) per tal de canviar els punts que han quedat obsolets. És per tots aquests motius que des de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Vilassar de Mar creiem convenient crear una comissió de treball dedicada a la reforma del PGOU, formada per tots el agents implicats (la cooperativa agrícola, un grup d’experts en ordenació del territori, els partits polítics del municipi...) que garanteixi entre d’altres coses:

  • El bloqueig i la protecció de la reserva de sòl periurbà del municipi per tal de mantenir l’equilibri entre el sòl urbà i el no urbanitzable.
  • Que el sector agrícola tingui condicions favorables per dur a terme la seva activitat econòmica i, així mateix, no es vegi afectat per possibles creixements urbanístics.
  • El compliment de la legalitat vigent per aquells que no la porten a terme a la zona agrícola conseqüència, en part, d’una ineficaç ordenació i gestió del territori municipal.
  • Un nou model d’ordenació territorial sostenible i equilibrat.
  • Promoure i potenciar l'agricultura ecològica i de proximitat.